Caldarium

Het Caldarium is een ruimte die in de thermen na een bezoek aan het Tepidarium werd bezocht; hier werd het zweten nog wat meer bevorderd door het creëren van een warme, vochtige atmosfeer. Deze ruimte was meestal groot maar vooral ook gezellig. De banken waren vaak van brons en er bevond zich een rond bekken met koud water om het gezicht af te koelen. Ook waren er in deze ruimte vaak bronzen badkuipen. Hier kon men zich dan ook laten masseren.

De intensieve warmte in het Caldarium dringt door in het lichaam en activeert de bloedsomloop. Sommige mensen spreken over een griepzweetbad. Spanningen in de spieren verminderen, de huid wordt zachter, stress vermindert, gewrichtspijnen verminderen. De ideale omstandigheden voor diegenen die extreme inspanning willen vermijden of voor diegenenn die een algehele ontspanning wensen.

Het Caldarium wordt verwarmd tot ongeveer 30 tot 40 graden afgestemd op de individuele gebruiker voor ontspanning, of 50 tot 60 graden voor zweten. Vochtigheidsniveaus tot ongeveer 20 % en de luchttemperatuur is lager dan de wandtemperatuur. Op deze manier wordt een lang verblijf in deze ruimte heel plezierig.